Odijk: thuis bij Odijk komt thuis

Door admin,

Ruim vierhonderd Odijkers wisselden vakantieverhalen uit tijdens de achtste editie van het dorpsfestival Odijk komt thuis. Onverwacht was het weer prachtig, en dat betekende dat het een geweldig leuk feest werd. Voor jong en oud. Waren het Colin Price en zoon, het Odijkse Bids, Jeroen Snel, Loes de Wit of Henk Westbroek die het feest maakten, of de Odijkers? Tezamen waren het de ingrediënten die voor een mooie zondagmiddag zorgden.

Steeds meer mensen hebben in de gaten dat Odijk een leuk dorp is, met als centraal punt Dorpshuis Odijk en sportcafé De Linde. Jong en oud kwamen naar het Rijneiland om naar muziek te luisteren en te genieten van de hits van Henk Westbroek. ‘Zelfs je naam is mooi’ werd ingetogen en hier en daar met een snik meegezongen. Voor deze Utrechter was het lang geleden dat hij in Odijk was. En anders dan hij eerder dacht, was het niet de Beug, maar de Schoudermantel waar hij met het Goede Doel ooit optrad.

De optredens van Odijkers werden enorm gewaardeerd, dat smaakte naar meer. Op zondag 6 september 2020 is BIDS in ieder geval weer van de partij met een nog breder repertoire. Stichting Sporthuis Bunnik publiceert binnenkort op www.sporthuisbunnik.nl foto’s om het gevoel van deze zondag weer een beetje terug te krijgen.


Eerste openbare watertappunt in gemeente Bunnik

Door admin,

Bij sporthal de Lindenhof in Odijk heeft Sporthuis Bunnik het eerste openbare watertappunt in de gemeente gerealiseerd. De deelnemers aan Om Odijk konden al gebruik maken van een tijdelijk gerealiseerd watertappunt, afgelopen week is het definitieve punt geplaatst. Het is rechts naast de hoofdingang van de hal te vinden. Het punt is door iedereen te gebruiken. Het is de bedoeling dat er in de gemeente meer watertappunten komen. Bunnik Beweegt3 en gemeente Bunnik zijn heel ver met de afspraken daarover. De openbare watertappunten zullen straks ook een prominent plaats hebben in de zogenaamde beweeglinten die gerealiseerd gaan worden.


Guus van Gunst exposeert in Dorpshuis Odijk

Door admin,

In 2016 maakte Guus van Gunst uit Odijk de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Een bijzondere en emotionele tocht. Hij strooide er de laatste as van zijn dochter uit. De tocht gaf hem zijn passie voor fotografie terug wat terug te zien is in de indrukwekkende fotoreeks die hij tijdens zijn tocht maakte. Die hangen tot en met augustus in het Dorpshuis Odijk; “Het is mijn verhaal, mijn weg. De antwoorden die ik zocht, vind ik terug in mijn fotografie van deze tocht.” De expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het Dorpshuis.


2018: hard gewerkt aan betere accommodaties

Door admin,

In ons maatschappelijk verantwoordingsverslag over 2018 leest u wat Sporthuis Bunnik in dat jaar allemaal heeft gedaan, en dat was veel. We kunnen gerust stellen dat de gemeente Bunnik nu in de hele breedte over complete en kwalitatief goede sportaccommodaties beschikt. Met veel aandacht voor duurzaamheid. Het is vooral goed om te lezen dat daar, dankzij de inzet van Bunnik Beweegt3, ook goed gebruik van wordt gemaakt. De Buurtsportcoaches en de inzet rond JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) zijn in Bunnik niet meer weg te denken. Sport en beweegactiviteiten, wijkactiviteiten, voorlichting, gezonde kantines… we hebben het in Bunnik, Odijk en Werkhoven allemaal! Een van de hoogtepunten in 2018 was in onze ogen het feit dat bij alle accommodaties in de gehele gemeente aandacht was (en is) voor pleegzorg. Waarin een kleine gemeente groot kan zijn!

Lees hier het Maatschappelijk Verslag van 2018


ALS JE BITTERBALLEN KUNT BAKKEN, KUN JE OOK PAPRIKA’S SNIJDEN

Door admin,

ALS JE BITTERBALLEN KUNT BAKKEN, KUN JE OOK PAPRIKA’S SNIJDEN

Binnen tweeënhalf jaar heeft Sporthuis Bunnik het predicaat ‘zilveren sportkantine’ behaald. “Het kwam in eerste instantie niet echt van de grond, er was veel weerstand. Maar we hebben toch doorgezet met een mooi resultaat,” zegt Esther Klarenbeek, bedrijfsleidster van Sporthuis Bunnik.

Sporthuis Bunnik is dé ontmoetingsplek voor sportverenigingen in Bunnik. Van de volleybalvereniging, tot de bridge- of yogaclub; ze komen allemaal naar Sporthuis Bunnik voor een hapje of een drankje. Een uitgelezen plek dus om een gezonde sportkantine neer te zetten. Team:Fit benaderde het Sporthuis ongeveer tweeënhalf jaar geleden om eens naar het kantineaanbod te kijken. Esther: “De eerste reacties waren niet heel enthousiast. De vast klanten die hier het liefst een biertje drinken en een bitterbal eten, zeiden: dat hoeven we allemaal niet hoor.”

Esther probeerde bijvoorbeeld in plaats van bitterballen, paprika en wortel aan te bieden, maar dat ging er niet in. “Toen hebben we een yoghurtdip erbij gemaakt met onder andere gepureerde tomaten erdoorheen. Dat maakte het al wel wat lekkerder en de reacties werden iets positiever. Maar nog steeds bleef het moeilijk.”

Jesper Oele, buurtsportcoach en JOGG-regisseur, kwam in dienst bij Sporthuis Bunnik en wist samen met Team:Fit de boel weer te enthousiasmeren om toch verder te gaan met de gezonde sportkantine. “Ze hebben mij ervan overtuigd dat het allemaal echt niet zoveel energie en tijd hoeft te kosten. Dat het er al snel een stuk gezonder uit kan zien,” zegt Esther. “De sterke drank staat nu bijvoorbeeld op de grond achter de bar. De mensen die weten dat het er is, bestellen het nog wel natuurlijk, maar het staat in elk geval niet meer in het zicht.”

STEEDS MINDER WEERSTAND

Ondanks het enthousiasme van Jesper Oele, was er ook nog weerstand. Esther: “Waar ik wel een beetje tegenaan liep, was de reactie van het kantinepersoneel. Ze vonden het allemaal maar extra werk, het zou teveel tijd en geld kosten en je zou alleen maar dingen weg moeten gooien. Ze vonden het zonde.” Die weerstand ondervond ze bijvoorbeeld toen ze wilde beginnen met paprika’s aanbieden. “Ik kreeg de reactie: dan moeten we helemaal een paprika gaan snijden. Maar als je een bitterbal kunt bakken, kun je ook een paprika snijden, denk ik dan. En inmiddels hoor ik er niks meer over. Ik hoef er zelf niet meer achteraan. Ze overleggen nu onderling wie de volgende keer de verse paprika’s en wortels meeneemt. Ik hoor ze er niet meer over dat het allemaal extra tijd zou kosten.”

Esther ziet ook steeds meer veranderingen in wat de bezoekers bestellen. “Jesper zegt dat het DNA bij de mensen een beetje moet veranderen en we merken dat dat toch wel langzaamaan gebeurt. Je ziet dat mensen toch wat meer omschakelen naar het bestellen van gezonde producten. Zo hebben we op dinsdagavond bijvoorbeeld volleyballers die altijd gezonde snacks zoals paprika’s bestellen en verse jus d ’orange drinken.” Andere nieuwe producten die goed lopen bij het Sporthuis zijn bijvoorbeeld de mini-snoepzakjes voor kinderen en de yoghurtdrank met 0% vet. “Andere varianten bieden we gewoon niet meer aan. We hebben ook drie suikervrije colasoorten. Daarvan loopt de een beter dan de ander, maar we hebben tot nu toe geen nieuwe producten die totaal niet in de smaak zijn gevallen.”

OP NAAR GOUD?

Sporthuis Bunnik gaat niet direct in volle vaart door naar het gouden certificaat. “Het is al een uitdaging om de mensen zover te krijgen meer voor gezonde producten te kiezen. Ik denk dat dat nog steeds beter kan. Eerst wil ik de mensen even laten wennen aan hoe de kantine nu is. Daarna kunnen we misschien eens gaan kijken of we hier weer op verder kunnen borduren en voor het gouden certificaat kunnen gaan, maar voor nu laten we het even zo,” zegt Esther. “Een optie voor de toekomst is om bijvoorbeeld de broodjes gezonder te gaan maken, maar dat zal nog iets meer tijd gaan kosten.”

LATEN PROEVEN

Esther vond het zelf niet zo heel veel moeite om de kantine gezonder te maken. “Waar het eigenlijk om draait is dat je laat zien wat gezond is. Wat niet gezond is, zet je wat minder in het zicht.” Ze heeft nog wel tips voor sportkantines die ook een certificaat willen behalen. “Probeer mensen enthousiast te maken in je kantine. Deel eerst maar eens uit wat je hebt. Laat het proeven. Als mensen het niet kennen, zullen ze het ook niet zo snel bestellen, maar als ze het een keer geproefd hebben misschien wel!”

Zelf ook aan de slag met Team:Fit? Meld dan je vereniging aan. Wij helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt.


Goed voorbeeld….

Door admin,

….doet goed volgen, dat is de gedachte van Sporthuis Bunnik. Sporthuis Bunnik beheert in de gemeente Bunnik (Bunnik, Odijk en Werkhoven) alle gemeentelijke sportcomplexen. Daarnaast zijn ze werkgever van de Buurtsportcoaches en JOGG-regisseur. Sinds drie jaar werken ze in die combinatie samen om sporten nog leuker en gezonder te maken. Daar hoort een rookvrije sportomgeving natuurlijk bij! Net zoals de gezonde kantine, daarvoor scoorde Sporthuis Bunnik de Zilveren Kantine. De grote gemeentelijk sporthal, het aangebouwde Dorpshuis en de bijbehorende kantine zijn eind 2017 Rookvrij gegaan! Met als nevendoel aan de Bunnikse sportverenigingen te laten zien hoe makkelijk is deze stap te zetten. Maar vooral ook om aan te tonen dat er – ook van verstokte rokers – weinig weerstand is.

Het scoort!

Niet zonder succes. Drie verenigingen, waaronder de grootste namelijk Hockeyvereniging Krommerijn, volgden dit voorbeeld inmiddels en met vier andere is overleg gaande over deze stap. Directeur Arnold Wagemakers: “Tuurlijk vonden wij het spannend. Net als voor verenigingen is onze kantineomzet belangrijk voor een gezond kasboek. De positieve reacties omdat we nu nadrukkelijk rookvrij zijn, maakte het voor ons in ieder geval makkelijker om de stap naar de gezonde kantine ook te durven zetten. Bij onze entrees wordt nu niet meer gerookt – en op de plek waar dat wel kan zie ik steeds minder mensen. Of ze gaan niet zo vaak meer de kou in”. Samen doen en samenwerken blijkt heel succesvol: “Zo deden alle Bunnikse sportverenigingen mee aan de pleegzorgactie ‘supergewonemensengezocht.nl’. Omdat dat zo’n succes was, weet ik zeker dat heel sportend Bunnik rookvrij ons ook gaat lukken!”


Sportcafé de Linde: gezond zilver

Door admin,

Sporthuis Bunnik heeft haar kantine op een wijze ingericht die een gezonde keuze stimuleert. Hiervoor heeft het Sporthuis van Team:Fit de zilveren status gekregen.

Richtlijnen

Team:Fit is een landelijk initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) dat zich richt op een gezonder aanbod in kantines. Joke Davio is coach van Team:Fit: ,,Het Voedingscentrum heeft een aantal richtlijnen opgesteld waaraan men in meer of mindere mate kan voldoen. In het kort kijken we of er gezondere keuzes worden aangeboden en hoe deze worden geëtaleerd. Verder in welke mate men het drinken van water stimuleert en ten slotte of men de gezondere keuze ook verankert heeft in beleid en media-uitingen.”

Meedenken

Op het ogenblik zijn er in Nederland ongeveer 60 verenigingen die goud, zilver of brons hebben behaald. Davio: ,,Voor het verkrijgen van de bronzen status is in feite niet meer nodig dan gezonde alternatieven bieden, en dat wordt vaak wel bereikt. Voor zilver is echt wel meer nodig en vraagt de medewerking van alle betrokkenen.” Namens het Sporthuis heeft bedrijfsleidster Esther Klarenbeek zich ingezet voor de gezondere kantine. Klarenbeek: ,,Ik ben bijzonder trots dat onze medewerkers achter dit initiatief zijn gaan staan waardoor we gelijk voor zilver konden gaan. Zij dachten actief mee en kwamen bijvoorbeeld met het idee om bezoekers te informeren over het suikergehalte van hun consumptie. Een ander idee was om gezondere keuzes aantrekkelijker te maken door ze gratis te maken, zoals ongezouten pinda’s.”

Bewustwording

Ook wethouder Jorrit Eijbersen is trots op het Sporthuis. ,,Ik feliciteer Sporthuis met de prestatie. Het is mooi dat iedereen zijn steentje wil bijdragen aan een gezondere omgeving. Ik hoop dat dit een voorbeeldfunctie zal hebben en dat dit ook door verenigingen wordt opgepakt.” Jesper Oele, de Bunnikse JOGG-coach is blij met de zilveren status, maar ziet dat niet als een eindresultaat. Oele: ,,Het is een stap in een proces naar een algeheel gezondere leefstijl waar ik me continu voor inzet. Hierbij richten we ons in het bijzonder tot de jeugd, voor wie een gezondere leefstijl later vanzelfsprekend zal zijn.”


De sportiefste blauwe bakken van Odijk

Door admin,

In de hoek van onze schuur hadden wij zaterdag 5 januari al een flinke stapel oud-papier liggen. Onze blauwe kliko puilde al uit. In alle vroegte liep ik die ochtend in mijn ochtendjas, met veel papier onder de oksels, door de straat om te kijken of er nog ergens een plekje was om ook die stapel af te laten voeren… tegen beter weten in, want alle kliko’s zaten vol met pakpapier. Restanten van sinterklaassurprises en hier en daar zelfs een krant.

Zo gaat dat al jaren. Wat ook al jaren zo gaat, is dat vrijwilligers van de Odijkse sportverenigingen eenmaal per maand op zaterdag helpen om dat oud-papier op te halen. Dat is best een ochtendje beulen weet ik uit ervaring (van vroeger). Belangeloos offeren zij een zaterdagochtend op om mijn en uw blauwe kliko te legen. En dan is het heel fijn dat ze goed aan de straat staan (hengels naar buiten, bij de grijze en de bruine kliko is dat net andersom) geen karton of papier er naast of er omheen en het liefst met een stel kliko’s bij elkaar. Want wat is het leuke ervan: de opbrengst komt ten goede aan de sportverenigingen in Odijk. Op jaarbasis gaat dat best om een flink bedrag. Ook daarom sporten we hier met zijn allen voor lage contributies. Staat u daar wel bij stil als u slaperig – in ochtendjas – de blauwe kliko buiten zet? Dat wandelingetje scheelt zomaar een paar euro per jaar voor jouw of je kinderen.

Waarom ik daar nu bij stil sta? Omdat je normaal gesproken om een uur of twaalf klaar bent met krantenhalen. Zaterdag 5 januari zag ik om half drie ’s-middags nog vrijwilligers aan de slag . lachend. Dat doen zij niet voor zichzelf, maar voor ons allemaal Heeft u ze wel eens een kop koffie of glas fris aangeboden op zaterdagochtend? Zii halen immers de sportiefste blauwe bakken binnen.

Arnold Wagemakers


Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties

Door admin,

De subsidieregeling ‘Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties’ is op 2 januari 2019 opengesteld voor amateursportorganisaties voor aanvragen.

De regeling subsidieert 20 procent van de kosten voor de bouw en het onderhoud van sportaccommodaties, het beheer ervan en de aanschaf en het onderhoud van sportmaterialen. Er mag meerdere keren een aanvraag worden gedaan. Een subsidieaanvraag moet voor minimaal 5.000 euro zijn. Een organisatie mag in totaal niet meer dan 2,5 miljoen euro per kalenderjaar aanvragen.

Aanvullende subsidie voor maatregelen energiebesparing

Er is een aanvullende subsidie van 15 procent van de kosten van maatregelen voor energiebesparing en toegankelijkheid. Deze maatregelen worden dus voor 35 procent gesubsidieerd. In 2019 is er 87 miljoen euro subsidie beschikbaar. Dit wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van complete aanvragen.

Vervanging subsidies Energiebesparing en Duurzame energieopwekking Sportaccommodaties (EDS)

Tot 7 december 2018 was het mogelijk subsidie aan te vragen voor de regeling Energiebesparing en Duurzame energieopwekking Sportaccommodaties (EDS) bij RVO.

Sinds 2 januari 2019 kunt u voor deze activiteiten subsidie aanvragen via de regeling Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties. 35 procent (20% + 15% aanvullend) van de kosten voor maatregelen voor energiebesparing en het opwekken van duurzame energie wordt vergoed.

Meer informatie en aanvragen van de subsidie kan via de website van DUS-I.


Sporthuis Bunnik wenst u…

Door admin,