Sportcafé de Linde: gezond zilver

Door admin,

Sporthuis Bunnik heeft haar kantine op een wijze ingericht die een gezonde keuze stimuleert. Hiervoor heeft het Sporthuis van Team:Fit de zilveren status gekregen.

Richtlijnen

Team:Fit is een landelijk initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) dat zich richt op een gezonder aanbod in kantines. Joke Davio is coach van Team:Fit: ,,Het Voedingscentrum heeft een aantal richtlijnen opgesteld waaraan men in meer of mindere mate kan voldoen. In het kort kijken we of er gezondere keuzes worden aangeboden en hoe deze worden geëtaleerd. Verder in welke mate men het drinken van water stimuleert en ten slotte of men de gezondere keuze ook verankert heeft in beleid en media-uitingen.”

Meedenken

Op het ogenblik zijn er in Nederland ongeveer 60 verenigingen die goud, zilver of brons hebben behaald. Davio: ,,Voor het verkrijgen van de bronzen status is in feite niet meer nodig dan gezonde alternatieven bieden, en dat wordt vaak wel bereikt. Voor zilver is echt wel meer nodig en vraagt de medewerking van alle betrokkenen.” Namens het Sporthuis heeft bedrijfsleidster Esther Klarenbeek zich ingezet voor de gezondere kantine. Klarenbeek: ,,Ik ben bijzonder trots dat onze medewerkers achter dit initiatief zijn gaan staan waardoor we gelijk voor zilver konden gaan. Zij dachten actief mee en kwamen bijvoorbeeld met het idee om bezoekers te informeren over het suikergehalte van hun consumptie. Een ander idee was om gezondere keuzes aantrekkelijker te maken door ze gratis te maken, zoals ongezouten pinda’s.”

Bewustwording

Ook wethouder Jorrit Eijbersen is trots op het Sporthuis. ,,Ik feliciteer Sporthuis met de prestatie. Het is mooi dat iedereen zijn steentje wil bijdragen aan een gezondere omgeving. Ik hoop dat dit een voorbeeldfunctie zal hebben en dat dit ook door verenigingen wordt opgepakt.” Jesper Oele, de Bunnikse JOGG-coach is blij met de zilveren status, maar ziet dat niet als een eindresultaat. Oele: ,,Het is een stap in een proces naar een algeheel gezondere leefstijl waar ik me continu voor inzet. Hierbij richten we ons in het bijzonder tot de jeugd, voor wie een gezondere leefstijl later vanzelfsprekend zal zijn.”


De sportiefste blauwe bakken van Odijk

Door admin,

In de hoek van onze schuur hadden wij zaterdag 5 januari al een flinke stapel oud-papier liggen. Onze blauwe kliko puilde al uit. In alle vroegte liep ik die ochtend in mijn ochtendjas, met veel papier onder de oksels, door de straat om te kijken of er nog ergens een plekje was om ook die stapel af te laten voeren… tegen beter weten in, want alle kliko’s zaten vol met pakpapier. Restanten van sinterklaassurprises en hier en daar zelfs een krant.

Zo gaat dat al jaren. Wat ook al jaren zo gaat, is dat vrijwilligers van de Odijkse sportverenigingen eenmaal per maand op zaterdag helpen om dat oud-papier op te halen. Dat is best een ochtendje beulen weet ik uit ervaring (van vroeger). Belangeloos offeren zij een zaterdagochtend op om mijn en uw blauwe kliko te legen. En dan is het heel fijn dat ze goed aan de straat staan (hengels naar buiten, bij de grijze en de bruine kliko is dat net andersom) geen karton of papier er naast of er omheen en het liefst met een stel kliko’s bij elkaar. Want wat is het leuke ervan: de opbrengst komt ten goede aan de sportverenigingen in Odijk. Op jaarbasis gaat dat best om een flink bedrag. Ook daarom sporten we hier met zijn allen voor lage contributies. Staat u daar wel bij stil als u slaperig – in ochtendjas – de blauwe kliko buiten zet? Dat wandelingetje scheelt zomaar een paar euro per jaar voor jouw of je kinderen.

Waarom ik daar nu bij stil sta? Omdat je normaal gesproken om een uur of twaalf klaar bent met krantenhalen. Zaterdag 5 januari zag ik om half drie ’s-middags nog vrijwilligers aan de slag . lachend. Dat doen zij niet voor zichzelf, maar voor ons allemaal Heeft u ze wel eens een kop koffie of glas fris aangeboden op zaterdagochtend? Zii halen immers de sportiefste blauwe bakken binnen.

Arnold Wagemakers


Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties

Door admin,

De subsidieregeling ‘Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties’ is op 2 januari 2019 opengesteld voor amateursportorganisaties voor aanvragen.

De regeling subsidieert 20 procent van de kosten voor de bouw en het onderhoud van sportaccommodaties, het beheer ervan en de aanschaf en het onderhoud van sportmaterialen. Er mag meerdere keren een aanvraag worden gedaan. Een subsidieaanvraag moet voor minimaal 5.000 euro zijn. Een organisatie mag in totaal niet meer dan 2,5 miljoen euro per kalenderjaar aanvragen.

Aanvullende subsidie voor maatregelen energiebesparing

Er is een aanvullende subsidie van 15 procent van de kosten van maatregelen voor energiebesparing en toegankelijkheid. Deze maatregelen worden dus voor 35 procent gesubsidieerd. In 2019 is er 87 miljoen euro subsidie beschikbaar. Dit wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van complete aanvragen.

Vervanging subsidies Energiebesparing en Duurzame energieopwekking Sportaccommodaties (EDS)

Tot 7 december 2018 was het mogelijk subsidie aan te vragen voor de regeling Energiebesparing en Duurzame energieopwekking Sportaccommodaties (EDS) bij RVO.

Sinds 2 januari 2019 kunt u voor deze activiteiten subsidie aanvragen via de regeling Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties. 35 procent (20% + 15% aanvullend) van de kosten voor maatregelen voor energiebesparing en het opwekken van duurzame energie wordt vergoed.

Meer informatie en aanvragen van de subsidie kan via de website van DUS-I.


Sporthuis Bunnik wenst u…

Door admin,