ALS JE BITTERBALLEN KUNT BAKKEN, KUN JE OOK PAPRIKA’S SNIJDEN


ALS JE BITTERBALLEN KUNT BAKKEN, KUN JE OOK PAPRIKA’S SNIJDEN

Binnen tweeënhalf jaar heeft Sporthuis Bunnik het predicaat ‘zilveren sportkantine’ behaald. “Het kwam in eerste instantie niet echt van de grond, er was veel weerstand. Maar we hebben toch doorgezet met een mooi resultaat,” zegt Esther Klarenbeek, bedrijfsleidster van Sporthuis Bunnik.

Sporthuis Bunnik is dé ontmoetingsplek voor sportverenigingen in Bunnik. Van de volleybalvereniging, tot de bridge- of yogaclub; ze komen allemaal naar Sporthuis Bunnik voor een hapje of een drankje. Een uitgelezen plek dus om een gezonde sportkantine neer te zetten. Team:Fit benaderde het Sporthuis ongeveer tweeënhalf jaar geleden om eens naar het kantineaanbod te kijken. Esther: “De eerste reacties waren niet heel enthousiast. De vast klanten die hier het liefst een biertje drinken en een bitterbal eten, zeiden: dat hoeven we allemaal niet hoor.”

Esther probeerde bijvoorbeeld in plaats van bitterballen, paprika en wortel aan te bieden, maar dat ging er niet in. “Toen hebben we een yoghurtdip erbij gemaakt met onder andere gepureerde tomaten erdoorheen. Dat maakte het al wel wat lekkerder en de reacties werden iets positiever. Maar nog steeds bleef het moeilijk.”

Jesper Oele, buurtsportcoach en JOGG-regisseur, kwam in dienst bij Sporthuis Bunnik en wist samen met Team:Fit de boel weer te enthousiasmeren om toch verder te gaan met de gezonde sportkantine. “Ze hebben mij ervan overtuigd dat het allemaal echt niet zoveel energie en tijd hoeft te kosten. Dat het er al snel een stuk gezonder uit kan zien,” zegt Esther. “De sterke drank staat nu bijvoorbeeld op de grond achter de bar. De mensen die weten dat het er is, bestellen het nog wel natuurlijk, maar het staat in elk geval niet meer in het zicht.”

STEEDS MINDER WEERSTAND

Ondanks het enthousiasme van Jesper Oele, was er ook nog weerstand. Esther: “Waar ik wel een beetje tegenaan liep, was de reactie van het kantinepersoneel. Ze vonden het allemaal maar extra werk, het zou teveel tijd en geld kosten en je zou alleen maar dingen weg moeten gooien. Ze vonden het zonde.” Die weerstand ondervond ze bijvoorbeeld toen ze wilde beginnen met paprika’s aanbieden. “Ik kreeg de reactie: dan moeten we helemaal een paprika gaan snijden. Maar als je een bitterbal kunt bakken, kun je ook een paprika snijden, denk ik dan. En inmiddels hoor ik er niks meer over. Ik hoef er zelf niet meer achteraan. Ze overleggen nu onderling wie de volgende keer de verse paprika’s en wortels meeneemt. Ik hoor ze er niet meer over dat het allemaal extra tijd zou kosten.”

Esther ziet ook steeds meer veranderingen in wat de bezoekers bestellen. “Jesper zegt dat het DNA bij de mensen een beetje moet veranderen en we merken dat dat toch wel langzaamaan gebeurt. Je ziet dat mensen toch wat meer omschakelen naar het bestellen van gezonde producten. Zo hebben we op dinsdagavond bijvoorbeeld volleyballers die altijd gezonde snacks zoals paprika’s bestellen en verse jus d ’orange drinken.” Andere nieuwe producten die goed lopen bij het Sporthuis zijn bijvoorbeeld de mini-snoepzakjes voor kinderen en de yoghurtdrank met 0% vet. “Andere varianten bieden we gewoon niet meer aan. We hebben ook drie suikervrije colasoorten. Daarvan loopt de een beter dan de ander, maar we hebben tot nu toe geen nieuwe producten die totaal niet in de smaak zijn gevallen.”

OP NAAR GOUD?

Sporthuis Bunnik gaat niet direct in volle vaart door naar het gouden certificaat. “Het is al een uitdaging om de mensen zover te krijgen meer voor gezonde producten te kiezen. Ik denk dat dat nog steeds beter kan. Eerst wil ik de mensen even laten wennen aan hoe de kantine nu is. Daarna kunnen we misschien eens gaan kijken of we hier weer op verder kunnen borduren en voor het gouden certificaat kunnen gaan, maar voor nu laten we het even zo,” zegt Esther. “Een optie voor de toekomst is om bijvoorbeeld de broodjes gezonder te gaan maken, maar dat zal nog iets meer tijd gaan kosten.”

LATEN PROEVEN

Esther vond het zelf niet zo heel veel moeite om de kantine gezonder te maken. “Waar het eigenlijk om draait is dat je laat zien wat gezond is. Wat niet gezond is, zet je wat minder in het zicht.” Ze heeft nog wel tips voor sportkantines die ook een certificaat willen behalen. “Probeer mensen enthousiast te maken in je kantine. Deel eerst maar eens uit wat je hebt. Laat het proeven. Als mensen het niet kennen, zullen ze het ook niet zo snel bestellen, maar als ze het een keer geproefd hebben misschien wel!”

Zelf ook aan de slag met Team:Fit? Meld dan je vereniging aan. Wij helpen om het aanbod in jullie kantine lekkerder en gezonder te maken. Bespreek jullie ideeën met jullie persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt.