De sportiefste blauwe bakken van Odijk


In de hoek van onze schuur hadden wij zaterdag 5 januari al een flinke stapel oud-papier liggen. Onze blauwe kliko puilde al uit. In alle vroegte liep ik die ochtend in mijn ochtendjas, met veel papier onder de oksels, door de straat om te kijken of er nog ergens een plekje was om ook die stapel af te laten voeren… tegen beter weten in, want alle kliko’s zaten vol met pakpapier. Restanten van sinterklaassurprises en hier en daar zelfs een krant.

Zo gaat dat al jaren. Wat ook al jaren zo gaat, is dat vrijwilligers van de Odijkse sportverenigingen eenmaal per maand op zaterdag helpen om dat oud-papier op te halen. Dat is best een ochtendje beulen weet ik uit ervaring (van vroeger). Belangeloos offeren zij een zaterdagochtend op om mijn en uw blauwe kliko te legen. En dan is het heel fijn dat ze goed aan de straat staan (hengels naar buiten, bij de grijze en de bruine kliko is dat net andersom) geen karton of papier er naast of er omheen en het liefst met een stel kliko’s bij elkaar. Want wat is het leuke ervan: de opbrengst komt ten goede aan de sportverenigingen in Odijk. Op jaarbasis gaat dat best om een flink bedrag. Ook daarom sporten we hier met zijn allen voor lage contributies. Staat u daar wel bij stil als u slaperig – in ochtendjas – de blauwe kliko buiten zet? Dat wandelingetje scheelt zomaar een paar euro per jaar voor jouw of je kinderen.

Waarom ik daar nu bij stil sta? Omdat je normaal gesproken om een uur of twaalf klaar bent met krantenhalen. Zaterdag 5 januari zag ik om half drie ’s-middags nog vrijwilligers aan de slag . lachend. Dat doen zij niet voor zichzelf, maar voor ons allemaal Heeft u ze wel eens een kop koffie of glas fris aangeboden op zaterdagochtend? Zii halen immers de sportiefste blauwe bakken binnen.

Arnold Wagemakers