Sportcafé de Linde: gezond zilver


Sporthuis Bunnik heeft haar kantine op een wijze ingericht die een gezonde keuze stimuleert. Hiervoor heeft het Sporthuis van Team:Fit de zilveren status gekregen.

Richtlijnen

Team:Fit is een landelijk initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) dat zich richt op een gezonder aanbod in kantines. Joke Davio is coach van Team:Fit: ,,Het Voedingscentrum heeft een aantal richtlijnen opgesteld waaraan men in meer of mindere mate kan voldoen. In het kort kijken we of er gezondere keuzes worden aangeboden en hoe deze worden geëtaleerd. Verder in welke mate men het drinken van water stimuleert en ten slotte of men de gezondere keuze ook verankert heeft in beleid en media-uitingen.”

Meedenken

Op het ogenblik zijn er in Nederland ongeveer 60 verenigingen die goud, zilver of brons hebben behaald. Davio: ,,Voor het verkrijgen van de bronzen status is in feite niet meer nodig dan gezonde alternatieven bieden, en dat wordt vaak wel bereikt. Voor zilver is echt wel meer nodig en vraagt de medewerking van alle betrokkenen.” Namens het Sporthuis heeft bedrijfsleidster Esther Klarenbeek zich ingezet voor de gezondere kantine. Klarenbeek: ,,Ik ben bijzonder trots dat onze medewerkers achter dit initiatief zijn gaan staan waardoor we gelijk voor zilver konden gaan. Zij dachten actief mee en kwamen bijvoorbeeld met het idee om bezoekers te informeren over het suikergehalte van hun consumptie. Een ander idee was om gezondere keuzes aantrekkelijker te maken door ze gratis te maken, zoals ongezouten pinda’s.”

Bewustwording

Ook wethouder Jorrit Eijbersen is trots op het Sporthuis. ,,Ik feliciteer Sporthuis met de prestatie. Het is mooi dat iedereen zijn steentje wil bijdragen aan een gezondere omgeving. Ik hoop dat dit een voorbeeldfunctie zal hebben en dat dit ook door verenigingen wordt opgepakt.” Jesper Oele, de Bunnikse JOGG-coach is blij met de zilveren status, maar ziet dat niet als een eindresultaat. Oele: ,,Het is een stap in een proces naar een algeheel gezondere leefstijl waar ik me continu voor inzet. Hierbij richten we ons in het bijzonder tot de jeugd, voor wie een gezondere leefstijl later vanzelfsprekend zal zijn.”